Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letííí

10. 10. 2012

Pravidla

Baseball hraje družstvo o devíti hráčích na hřišti sestávajícím z čtvercového vnitřního pole, za kterým pokračuje velké vnější pole. V krajním rohu hřiště se nachází domácí meta, kde stojí pálkař, v dalších rozích vnitřního pole se nachází první, druhá a třetí meta. Nadhazovač hodí míč z nadhazovací mety, která se nachází uprostřed vnitřního pole, směrem na domácí metu, u které stojí pálkař ze soupeřova družstva, který se snaží míč trefit pálkou a odpálit do hřiště. Pokud se mu to podaří, vyběhne na první metu. Cílem pálkaře je oběhnout všechny mety až na domácí metu, za což se získá bod. Běžně se ovšem hráčům nepodaří oběhnout všechny mety najednou (pokud ano, jedná se o tzv. „homerun“), proto zůstane na některé z met (stane se „běžcem“) a pokouší se postoupit dál až po odpalu svého spoluhráče, který je dalším pálkařem. I pak platí, že pokud dosáhne domácí mety, získává pro své družstvo na pálce bod. Bránící družstvo může běžce vyřadit (vyautovat) tím, se obránce dotkne běžce mimo metu míčkem (případně přihraje míček na první metu dříve, než na ni pálkař po odpalu doběhne), že chytí míček z přímo odpalu dříve, než se dotkne země, případně že se pálkaři nepodaří míček odpálit. Jakmile družstvo v poli takto vyřadí tři soupeřovy hráče, samo nastupuje na pálku a dříve útočící družstvo jde do pole. Jedno vystřídání obou družstev v poli i na pálce se nazývá „směna“, hra se skládá z devíti směn, po kterých je vítězem to družstvo, které v zápase získalo vyšší počet bodů. 

Baseball v Česku

V Československu se pravidelná soutěž hrála od roku 1970. Česká baseballová extraliga se hraje od roku 1993. První dva ročníky vyhrála Technika Brno, od roku 1995 dominují české extralize Draci Brno.Tuto obdivuhodnou sérii ukončila Technika Brno v roce 2011. Rivalitu mezi těmito brněnskými týmy lze přirovnat k rivalitě fotbalové Sparty a Slavie.
V ČR se hraje i pohárová soutěž: Český baseballový pohár.
Poté, co Řecko a první náhradník Itálie odřekli účast na MS 2005, dostal český tým možnost účastnit se mistrovství, kterou nadšeně přijal. Se skóre 13:91 obsadil poslední místo.